marți, 31 ianuarie 2012

Lasagna

Aceasta reteta doresc sa o fac din luna august. Atunci am invatat sa fac pesto de busuioc special pentru ea. Dar asa a fost sa fie si sa ii vina vremea doar acum. Se poate lasa in deshidrator pentru 2 ore, dar e foarte buna si asa. Am fost foarte incantati de gustul ei si am trecut-o deja pe lista preferintelor.

sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Ciocolata Black&White

M-am gandit sa va arat ciocolata pe care o fac cel mai des, fara fite si pretentii, rapida si care pe mine ma satisface deplin.

miercuri, 25 ianuarie 2012

Kombucha cu fructe

Kombucha...Suntem fani absoluti ai acestei bauturi deosebite. Despre virtutiile terapeutice ale Kombucha-ei am vorbit in postare Kombucha este un aliment viu.
Dupa ce o gusti intelegi de ce se mai  si numeste "Ceaiul Zeilor", cred ca este aproximarea cea mai perfecta a celebrei Soma din traditia indiana. Gustul ei aromat, preluat de la ceaiurile folosite, "textura" sifonata ca de socata, data de fermentatia culturii de Kombucha, efectul de revigorare si starea tonica pe care ti-o confera, fac din ea o bautura pe cat de delicioasa pe atat de sanatoasa.
Dimineata ne incepem ziua cu ea si pe parcursul zilei o savuram ori de cate ori se iveste ocazia. Acum am mai gasit o forma, extrem de agreabila, de a ne bucura de ea.
Dupa ce am citit cartea lui Harald W. Tietze "Kombucha-Ciuperca miraculoasa", am ramas cu informatia ca se pot adauga  si fructe in ceaiul gata preparat, obtinand o bautura speciala, dar pana acum nu am  incercat.
Cum se realizeaza? Foarte simplu. Dupa ce preparam ceaiul de Kombucha, informatii despre preparare gasiti aici, adaugam fructe dupa gust si fantezie si mai lasam 12-24 de ore ca sa fermenteze impreuna.Un vis...

luni, 23 ianuarie 2012

Paine rustica

Pana acum am facut o multime de feluri de paine raw. Asa cum am spus si cu alte ocazii, pentru mine "Painea" ramane un capitol deschis si probabil ca o sa experimentez inca mult si bine pe marginea acestui subiect.
Si pentru ca mi-am dorit o  paine cat mai neutra la gust, care sa poata fi mancata cu alte preparate, fara sa le influenteze gustul, am realizat aceasta reteta:


miercuri, 18 ianuarie 2012

Pasta picanta din cartofi dulci

De cand am facut primul mustar raw, inventez mereu retete pentru a ma bucura de el. Imi plac maionezele, pastele, pateurile, piureurile, tot ce este tartinabil sau merge combinat cu paine. Imi plac mancarurile picante, dulci, usor acrisoare si aromate. Ce poate sa rezulte din asta? De exemplu acesta delicioasa pasta din cartofi dulci.

luni, 16 ianuarie 2012

Cocktail verde cu suc de portocale

Nu am mai vorbit demult despre sucuri verzi, smoothies, nectare sau sucuri de legume si fructe. Cred ca de cand am facut cura de 10 zile cu sucuri. Si asta nu pentru ca am renuntat la ele, ci doar pentru ca au devenit ceva foarte obisnuit in dieta noastra. Propriu-zis, sucurile sunt micul nostru dejun.
Baza folosita de mine este suc de portocale combinat cu suc de patrunjel si marar verde. In rest, in functie de sezon si frunzele verzi pe care le am la indemana, mai adaug: kale, spanac, frunze de ridiche, frunze de telina, frunze de gulie, frunze de sfecla rosie, macris, frunze de varza, s.a.m.d. Despre binefacerile clorofilei exista foarte multe informatii scrise pe internet, informatii care merita citite de catre incepatorii nefamiliarizati cu acest subiect, un articol interesant in acest sens am gasit pe suntsanatos.ro.
Recunosc ca am ramas tot conservatoare atunci cand vine vorba de combinatii intre fructe si  legume, dar sunt foarte incantata cum merg sucurile verzi impreuna cu sucul de portocala. Sper ca v-am facut pofta. 


sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Varza a la Cluj

In fiecare casa exista feluri de mancare preferate, mancaruri pentru care sotul sau copii fac giumbuslucuri sau recurg la santaj sentimental ca sa le obtina. In cazul nostru cele doua vedete culinare sunt:  sarmalele raw si icre din seminte de chia.
In general Adrian nu are dorinte foarte clare sau exprese, e adaptabil si se bucura de tot ce pregatesc, dar in cazul sarmalelor lucrurile stau altfel. Periodic, dupa o ritmicitate careia nu i-am prins inca dedesubturile, le solicita imperios.
Varza a la Cluj, specifica zonei in care locuim, este o varianta care imi este mult mai la indemana, la fel de gustoasa ca si sarmalele dar mult mai rapid de pregatit. Servita cu smantana e de vis.


    vineri, 13 ianuarie 2012

    Salata de sfecla rosie cu hrean si seminte de pin

    Visez de cateva saptamani la o salata din sfecla cruda. Mi-a fost dor de simplitatea si savoarea acestei salate. Am realizat zilele acestea ca in ultimul timp am o preferinta constanta pentru fructe si ca mananc prea putine legume. Deci caut cu asiduitate retete care sa ma faca sa am un regim echilibrat si diversificat.
    Aceasta salata este sanatoasa prin excelenta, foarte gustoasa si pentru cei care prefera gustul dulce un adevarat regal.

    miercuri, 11 ianuarie 2012

    Supa de legume cu varza de Bruxelles si smantana din caju

    De cand sunt raw vegana am facut putine feluri de supa, nu ma pot lauda cu un palmares foarte bogat, dar se pare ca atunci cand vine vorba despre asta, fac alegeri inspirate si  ele devin de referinta in meniul nostru.
    Aceasta este cea de-a 7-a reteta de supa preparata de mine, "cifra magica",  si am fost surprinsi din nou de cat de savuroase sunt supele raw.  
    Vizitandu-ne de curand gradina de la tara am fost intampinati cu generozitate de varza de Bruxelles, proaspata si aspra, asa cum ii sta ei bine sa fie in acest anotimp. 
    Am facut aceasta supa cu gandul la supele delicioase de legume din perioada vegetariana si am asteptat cu nerabdare  sa vad rezultatul final. Sincer, am crezut ca o sa semene mai degraba cu o salata de vara, lucru care nu ma prea incanta deoarece pe timp de iarna eu prefer radacinoasele, alaturi de ceapa si usturoi, dar spre marea mea surpriza a iesit foarte buna si am avut chiar sentimentul ca mananc o ciorba acrisoara din legume cu smantana. Si desi  nu imi place la gust Varza de Bruxelles fiarta in aceasat varianta a fost delicioasa.

    sâmbătă, 7 ianuarie 2012

    Cateva ADEVARURI ESENTIALE, care pot sa nasca intrebari sau stari de meditatie

    Ieri am facut un preambul la aceasta tema cand am spus: 

    "...Asa ca nu o sa fac nici o consideratie despre obiceiurile si traditiile omenesti si nici despre modul in care se socializeaza cand e prilej de sarbatoare. Am sa spun insa, in treacat, ca se pune prea mult accent pe mancare si prea putin pe miscare, natura, arta, joc, s.a.m.d. Dar asta este realitatea in care am ajuns sa vietuim si mai trebuie  schimbate inca multe paradigme daca vrem sa fim in armonie cu noi si mediul in care traim."
     
    Astazi am sa detaliez si depinde de voi daca o sa cautati raspunsuri sau o sa aveti revelatii...

    vineri, 6 ianuarie 2012

    Piure de hrisca cu legume uscate si mirodenii

    Dupa festinurile de sarbatori, cu multe reguli incalcate si surplus de bucate ingerate, a urmat o perioada de redresare, in care sucurile si salatele de legume sau fructe si-au facut treaba minunat, iar acum am reinceput sa avem din nou chef de lucruri mai substantiale, semn ca am reintrat in normal.
    Se spune ca nu are sens sa te uiti inapoi si sa ai regrete, trebuie doar sa privesti clipa prezenta cu bucurie si sa o traiesti  plenar. Asa ca nu o sa fac nici o consideratie despre obiceiurile si traditiile omenesti si nici despre modul in care se socializeaza cand e prilej de sarbatoare. Am sa spun insa, in treacat, ca se pune prea mult accent pe mancare si prea putin pe miscare, natura, arta, joc, s.a.m.d. Dar asta este realitatea in care am ajuns sa vietuim si mai trebuie  schimbate inca multe paradigme daca vrem sa fim in armonie cu noi si mediul in care traim.
    Revenind la subiectele noastre, astazi am facut prima mancare mai consistenta. Inspirata de unele retete, printre care Hrisca batuta publicata de curand pe blogul Retete cu gust, am reformulat si reinventat unele aspecte si am realizat, intr-un final, aceast delicios piure din hrisca.

    duminică, 1 ianuarie 2012

    La multi ani! raw vegani

    La multi ani! plini de minunate realizari. 
    Astazi am primit un dar foarte frumos, o surpriza placuta de la Viata in verde viu,  si m-am gandit sa impartasesc cu voi darul primit.
     

    Va invit cu drag sa cititi aceste articole si retete pe noul site Raw Vegan Joy, si multe alte noutati!